بهگزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی، وضعیت درآمدهای شهرداری تهران همچنان بحرانی است بسته محرک اقتصادی نیز نتوانسته است تاثیر قابل توجهی بر افزایش درآمدهای شهرداری داشته باشد به گفته محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران این مصوبه در خرداد و تیرماه باعث افزایش اندکی در درآمدهای شهرداری شده اما به تدریج اثر گذاری خود را از دست داده است .
گزارش خزانهدار شورا از عملکرد مالی 4 ماهه نخست سال شهرداری تهران هم نشان می دهد: شهرداری در 4 ماهه نخست 99 نسبت به 4 ماهه سال گذشته 33 درصد کاهش درآمد داشته است.
براساس این گزارش، شهرداری تهران بر اساس بودجه مصوب موظف بوده در برش عملکردی ۴ ماهه خود نسبت به تامین منابع در سقف 10 هزار و 191 میلیارد تومان اقدام کند. اما آنطور که گزارش عملکرد مالی شهرداری در این دوره نشان میدهد: در این بازه زمانی رقمی معادل 5 هزار و 880 میلیارد تومان معادل ۵۸ درصد درآمد کسب شده که در مقایسه با بودجه مصوب معادل ۴۲ درصد کسری را نشان میدهد. بررسیها حاکی از آن است که از کل درآمد کسب شده در این چهار ماه، ۲۸ درصد درآمد پایدار و ۷۲ درصد آن درآمد ناپایدار است.
در عین حال طی این دوره زمانی شهرداری اجازه داشته حداکثر تا سقف اعتبار 8 هزار و 988 میلیارد تومان هزینه کند طی دوره مذکور ۶۴ درصد هزینهها در دفتر ثبت شده که از این مبلغ ۹۹.7 درصد درصد آن به صورت پرداخت نقدی و ۳ دهم درصد آن غیر نقدی است این در حالی است که در سه ماهه نخست سال جاری معادل99.9 درصد هزینهها به صورت نقدی و یک دهم درصد آن غیر نقدی بوده است .
در این گزارش به میزان درآمدی تیرماه هم اشاره شده است . بر اساس مصوب بودجه شهرداری موظف بوده به تامین منابع در سقف 2هزار و 547 میلیارد تومان اقدام کند در این ماه مبلغ هزار و 714 میلیارد تومان ،معادل ۶۷ درصد کسب درآمد شده است از کل درآمد تیرماه ۲۴ درصد پایدار و ۷۶ درصد ناپایدار بوده است .
افزایش درآمد در تیرماه نسبت به ماه های گذشته نشان از تاثیر بسته محرک اقتصادی بر میزان درآمدهای شهرداری تهران است .
مقایسه روند درآمدزایی شهرداری تهران در چهار ابتدایی سال جاری با دوره مشابه سال گذشته نشان از کاهش جدی درآمدها دارد. به طوریکه سطح درآمدها در این دوره از 91 درصد در سال 98 به سطح 58 درصد در سال جاری رسیده است. کاهش ۳۳ درصدی کسب درآمد نسبت به مدت مشابه سال قبل شاخص مهم و تامل برانگیز است.
نکته جالب توجه دیگر در حوزه درآمدزایی شهرداری تهران مربوط به سهم درآمدهای پایدار از مجموع درآمدهای کسب شده طی این مدت است. جزئیات کارنامه عملکرد مالی شهرداری نشان میدهد: از مجموع درآمد چهار ماهه امسال، ۲۸ درصد آن پایدار و ۷۲ درصد مربوط به درآمدهای ناپایدار است این در حالی است که در مدت مشابه گذشته از مجموع درآمدهای وصولی ۳۱ درصد پایدار و ۶۹ درصد ناپایدار بوده است؛ کاهش ۳ واحد درصدی درآمدهای پایدار نسبت به مشابه سال قبل به جهت تناقض با اهداف پیشبینی در بودجه سالانه مدیریت شهری قابل توجه است.
علاوه بر وضعیت تحقق درآمدی شهرداری در دوره چهار ماهه امسال، جزئیات عملکرد مالی شهرداری در ماه نخست تابستان امسال نیز به نوعی نشان دهنده همین روند است. کارنامه عملکرد مالی تیرماه نشان میدهد: از مجموع درآمد تیرماه ۲۴ درصد به درآمدهای پایدار و ۷۶ درصد به منابع مالی ناپایدار مربوط میشود. در گزارش ارائه شده هزینه های ۴ ماهه 7/99 درصد درآمدها از منابع نقدی و ۲۰ درصد بودجه از محل منابع غیر نقد تحقق یافته است. به عبارتی منابع غیر نقد از طریق تهاتر املاک عملاً تعطیل است بر این اساس برطرف کردن موانع موجود عملیاتی شدن کل ۲۰ درصد منابع نقدی را در ۸ ماهه آینده مورد انتظار است.
براساس این گزارش بسته محرک اقتصادی توانسته تاثیر اندکی بر افزایش درآمدهای شهرداری در خرداد و تیرماه داشته باشد اما همچنان وضعیت کسب درآمد در شهرداری به ویژه در بخش غیر نقد چندان امیدوار کننده نیست .
محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران درخصوص این که بسته محرک اقتصادی چندان نتوانسته برافزایش درآمدهای شهرداری موثر باشد گفت: بسته محرک اقتصادی در خرداد و تیرماه تاثیر خود را بردرآمدهای شهرداری گذاشت و به تدریج اثر گذاری خود را از دست داده است و شهرداری برای جبران کاهش درآمدها باید لایحه ای تازه به شورا ارائه کند .
پیش از این نیز معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران به کم اثر بودن بسته محرک اقتصادی در افزایش درآمدهای شهرداری تهران اشاره کرده و گفته بود: لایحه محرک اقتصادی، لایحه خوبی بود اما نه به حدی که تاثیر قابل توجهی در مجموعه ما بگذارد. فقط مقداری شرایط را تقویت کرد. در این چهارماهه حدود 200 میلیارد افزایش درآمد داشتیم اما خیلی تعیینکننده نبود.
برای جبران وضعیت درآمدی شهرداری مجید فراهانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با اشاره به این که فراگیری ویروس کرونا درآمدهای شهرداری به شدت کاهش پیدا کرده و این اتفاق، اتفاقی جهانی است و کاهش درآمد در بعد ملی نیز رخ داده است.
به گفته او ادامه روند کاهش درآمدها به این معنا است که شهرداری تنها میتواند بر روی هزینههای جاری و ضروری مانند پرداخت حقوق و دستمزد، نگه داشت شهر و رفت و رو تمرکز کند.
عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: با توجه به کاهش درآمدها در سال آخر نمیتوان برای اجرای پروژههای عمرانی هزینه چندانی کرد به همین دلیل باید اتفاقی ویژه در بحث درآمدی شهرداری تهران رخ دهد.
وی با بیان اینکه براساس نظام درآمدی شهرداری نیمی از درآمدها از منابع شهرسازی تأمین میشود، ادامه داد: به دلیل کاهش فعالیتهای ساختمانی و ورود سرمایهها به بازارهای موازی شاهد افت درآمد در این حوزه هستیم.
فراهانی با بیان اینکه روند فعلی نه تنها شهرداری تهران بلکه همه شهرداریهای کشور را دچار مشکلات بسیار میکند خاطرنشان کرد: دولت و مجلس میتوانند با تصمیمگیریهای لازم این مشکلات را کاهش دهند؛ مشخصاً پیشنهادی که ما داریم این است که مجلس لایحه ارزش افزودهای که شورای نگهبان آن را به مجلس برگردانده تصویب کند و سهم شهرداریها در آن از سه درصد به چهار درصد افزایش پیدا کند که همین تصمیم میتواند کمک بزرگی به همه شهرداریهای کشور باشد.
وی تاکید کرد: لازم است دولت نیز وظایف خود در قبال توسعه حمل و نقل عمومی را اجرا کند زیرا این موضوع کلیدی و حیاتی است.
انتهایپیام/