علیاکبر رستمزاده،کارشناس حوزه استارتاپ در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی با اشاره به اینکه یکی از راهکارهایی که میتواند باعث رشد اشتغال در کشور شود، استارتاپها هستند گفت: استارتاپها به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم در رشد نرخ اشتغال موثر هستند.
وی ادامهداد: استارتاپها موجب میشوند جوانان بیکار به دنبال ایدهها و کار مورد علاقه خود بروند و آنها دیگر مجبور نیستند کاری را انجام دهند که دلخواهشان نیست. از طرفی جوانان را به سوی خلاق بودن و ایدهپردازی سوق پیدا خواهند کرد.
این کارشناس برجسته با تاکید بر اینکه مهمترین مزیت رشد و توسعه استارتاپها همانطور که گفتهشده بحث اشتغالزایی است، توضیحداد: نقش استارتاپها در اشتغالزایی در حال حاضر باتوجه به شرایط اقتصادی کشور موضوعی حیاتی و حساس است و متاسفانه در شرایط فعلی به دلایل مختلف کسبوکارهای نوپا شرایط آنچنان مناسبی ندارند و با مشکلات مختلفی دستوپنجه نرم میکنند.
وی با اشاره به اینکه آمارها هم حاکی از این واقعیت است که شرایط استارتاپها در کشور مناسب نیست، خاطرنشانکرد: براساس آخرین آمار موجود به طور کلی از هر 10 استارتاپی که در کشور فعال میشوند فقط یکی از آنها میتواند دوام بیاورد و به راه خود ادامه دهد که این آمار بسیار تاملبرانگیز است و نشان میدهد اوضاع برای استارتاپها بسیار مشکل است.
رستمزاده اضافهکرد: در خصوص عمر و زمان فعالیت هر استارتاپ در کشور شواهد حاکی از آن است که بیش از 90 درصد عمری کمتر از یک سال دارند و فقط حدود 8 درصد توانستهاند خود را حفظ کنند و عمری بیشتر از سه سال داشته باشند. همچنین حدود 27 درصد کمتر از 6 ماه و 32 درصد بین 6 ماه تا یک سال دوام پیدا میکنند.
این کارشناس حوزه استارتاپ این آمار را در مقایسه با فعالیت کسبوکارهای نوپا در کشورهای دیگر ناامیدکننده دانست و گفت: شانس موفقیت یک ایده و به ثمر رسیدن آن در کشور یک درصد است در صورتی که این شانس در کشوری مانند ایالات متحده آمریکا که به عنوان مرکز اصلی فعالیت استارتاپها در جهان تبدیل شده بیش از 10 درصد است.
وی در ادامه افزود: هر استارتاپی در کشور در صورت فعالیت مستمر میتواند به صورت مستقیم برای حدود 7 تا 10 نفر و بصورت غیرمستقیم بین 10 تا 20 نفر و بیشتر اشتغال ایجاد میکند.
رستمزاده گفت: باتوجه به شرایط خاص کشور به دلیل تحریمها و یک مشکل جدید یعنی شیوع ویروس کرونا استارتاپها بیش از پیش می توانند در اشتغالزایی و رفع مشکلات مذکور تاثیر گذار باشند. چرا که کسبوکارهای نوپا بر اساس دانش و تکنولوژی روز فعالیت میکنند و فعالیت آنها حول محور فناوری است.
وی با اشاره به موفقیت 2 استارتاپ در حوزه حملونقل شهری ادامهداد: همانطور که تقریبا همه میدانند چند سالی است 2 استارتاپ در زمینه حمل و نقل شهری توانسته اند اشتغالزایی تحسین برانگیزی را خلق کنند که بسیار امیدوارکننده است و نشان از قدرت یک استارتاپ در تولید اشتغال پایدار دارد. استارتاپها همچنین میتوانند فارغ التحصیلان دانشگاهی را مشغول به کاری تخصصی و ارزشمند کنند که به تولید، اشتغال و تجارت کشور کمک میکند و به آنها مهارتهای جدید بیاموزد که این روند امیدواریهای زیادی را ایجاد میکند.
رستمزاده با اشاره به اینکه استارتاپها و کسبوکارهای نوآورانه منجر به توسعه فرهنگ کارآفرینی میشود، توضیحداد: در حال حاضر بر اساس آخرین آمارهای موجود استارتاپهایی که در حال فعالیت هستند بیش از 130 هزار شغل را ایجاد کردهاند.
وی همچنین با اشاره به نقش استارتاپها در اقتصاد کشور و توسعه پایدار، گفت: به طور کلی کسبوکارهای نوپا با پویایی جامعه، افزایش درآمد موسسهها ، افزایش تولید ناخالص داخلی، درآمدزایی و بازدهی بالا در طول زنجیره تامین، کاهش رکود در فروش محصولات داخلی، توسعه و ایجاد فرهنگ کسبوکارهای الکترونیکی به پایدار اشتغال و توسعه پایدار کمک میکنند.
این کارشناس حوزه استارتاپ با تاکید بر اینکه سنگ بنای اولیه رشد و توسعه استارتاپها این است که دولتها با یک برنامه مدون و جدی از آنها حمایتهای لازم را به عمل بیاورند، توضیحداد: در حال حاضر نبود سرمایه مالی کافی به کسبوکارهای نوپا آسیبهای جدی وارد کرده است و تقریبا با هر کارآفرین و فردی که قصد راه اندازی استارتاپ را دارد، صحبت میشود، نبود سرمایه کافی برای ادامه راه را مشکل و چالش جدی خود عنوان میکنند. دولتها میتوانند با اختصاص وامهایی با بهره کم به شکلگیری و موفق شدن استارتاپها کمک کند.
وی در پایان گفت: باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به نقش قابل توجه و ارزشمند استارتاپها در رشد نرخ اشتغال کشور ، این مساله مسئولیت سنگینی را به دوش مسئولان ایجاد میکند که دولتها وظیفه خود را در این راه به درستی انجام دهند.
انتهایپیام/