کاهش قیمت دلار با نرخ مسکن چه میکند؟
علیرضا سرحدی، تحلیلگر بازار مسکن نوشت: هرچند که نوسانهای دلار روزانه است و وضعیت بازار مسکن در بلند مدت، شش ماه و یک سال برآورد میشود. با این حال اثرگذاری دلار بر بازار مسکن به معنای ارزان شدن مسکن نیست و در نهایت، اثر کاهشی دلار در این بازار خود را در رکود بازار مسکن نشان میدهد.
نظر سنجی:
بهگزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی، علیرضا سرحدی، تحلیلگر بازار مسکن در یادداشتی نوشت: در تحلیلهای تازه از وضعیت بازار مسکن، بسیاری از افت نرخ دلار به عنوان اهرمی برای کاهش نرخ یاد میکنند و باید گفت، نرخ دلار بیاثر بر بازار مسکن نیست. هرچند که نوسانهای دلار روزانه است و وضعیت بازار مسکن در بلند مدت، شش ماه و یک سال برآورد میشود. با این حال اثرگذاری دلار بر بازار مسکن به معنای ارزان شدن مسکن نیست و در نهایت، اثر کاهشی دلار در این بازار خود را در رکود بازار مسکن نشان میدهد. در دوره رکود، قیمتها کاهش پیدا نمیکند بلکه کاهش خرید و فروش ها، فروشندگان واقعی یا سرمایه گذارانی که به بازگشت سرمایه خود نیاز دارند را، به قیمتهای کمتر راضی میکند.
او در ادامه از تأثیر نرخ دلار بر مصالح ساختمانی نوشت: هرچند نرخ بسیاری از مصالح ساختمانی و نهادههای تولید در بخش مسکن به نرخ ارز مربوط است اما کاهش نرخ دلار، اثرآنچنانی بر کاهش نرخ این مصالح ندارد. از جمله این مصالح آهن و سیمان است که حتی اگر دلار از ۳۰ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان برسد و نزدیک به ۵۰ درصد کاهش نرخ را ثبت کند، همگام با دلار، ارزان نمیشود. بنابراین، کاهش نرخ دلار از این نظر هم، اهرم ارزانی در بازار مسکن نیست بلکه رکود را تعمیق میکند.سرحدی با بیان اینکه مهمترین عاملی که میتواند بازار مسکن را از رکود خارج کرده و بر قیمتها اثر بگذارد، امنیت اقتصادی است؛ افزوده: زمانی که تولید در بخش مسکن رونق بگیرد و ساخت مسکن به عنوان شغل مطرح شود، خرید و فروش زمین، سازندگی و معامله مسکن رونق میگیرد. زمانی که امنیت اقتصادی وجود دارد، سازنده نگران این نیست که آیا خانهای که میسازد مشتری دارد و سرمایهگذاری که انجام شده بازگشت دارد یا خیر. در شرایط کنونی، باتوجه به کاهش سطح پیشبینیپذیری اقتصادی، سرمایهگذاری در بخش ساخت مسکن کاهش یافته و سازندگان رغبتی به ساخت نشان نمیدهد.
سرحدی با بیان اینکه مهمترین عاملی که میتواند بازار مسکن را از رکود خارج کرده و بر قیمتها اثر بگذارد، امنیت اقتصادی است؛ افزوده: زمانی که تولید در بخش مسکن رونق بگیرد و ساخت مسکن به عنوان شغل مطرح شود، خرید و فروش زمین، سازندگی و معامله مسکن رونق میگیرد. زمانی که امنیت اقتصادی وجود دارد، سازنده نگران این نیست که آیا خانهای که میسازد مشتری دارد و سرمایهگذاری که انجام شده بازگشت دارد یا خیر. در شرایط کنونی، باتوجه به کاهش سطح پیشبینیپذیری اقتصادی، سرمایهگذاری در بخش ساخت مسکن کاهش یافته و سازندگان رغبتی به ساخت نشان نمیدهد.
او در ادامه نوشت: باتوجه به مجموع عوامل، پیشبینی میشود رکود در بازار مسکن سنگین تر شود. با این حال کاهش عرضه به عنوان مانعی در مسیر کاهش نرخ عمل میکند و به این ترتیب به شرایطی میرسیم که از آن با اسم رکود تورمی یاد میکنند. شرایطی که علاوه باوجود کاهش تقاضا، قیمتها کاهش پیدا نمیکند.
انتهایپیام/