بهگزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی، مراسم رونمایی از کاربستهای 5G در ایران و «انعقاد تفاهمنامههای خودروی خودران و بیمارستان هوشمند» در سالن پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.
ستار هاشمی - معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - در این مراسم اظهار کرد: ورود به شبکه نسل پنجم منطبق بر مطالعات کارشناسی و تدوین نقشه راهی اتفاق افتاده که در دو سال گذشته در دستور کار وزارت ارتباطات بوده است.
وی افزود: پژوهگشاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، معاون برنامهریزی وزارتخانه و ارتباطات بینالملل و روابط عمومی نقشهای جدی در این حوزه داشتند و آنچه امروز شاهد هستیم حاصل مطالعات دو سال گذشته است.
هاشمی با بیان اینکه همواره معرفی فناوریهای نوین با مقاومتهایی همراه است و افرادی در موافقت و برخی در مخالفت آن فناوری صحبت میکنند، گفت: اینکه چرا اساسا باید به فناوریهای نوین و خصوصا 5G بپردازیم، دلایل مختلفی دارد. نکته اول این که اسناد بالادستی و تکالیف قانونی بر این تکیه دارند که ۱۰ درصد از ترافیک شبکه ملی اطلاعات باید بر بستر فناوریهای نوین ارائه شود. مصوبهای داریم که در افق ۱۴۰۴، باید ۱۰ درصد از اقتصاد کل کشور سهم اقتصاد دیجیتال باشد و 5G از فناوریهایی است که برای این کار باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات با بیان اینکه 5G صرف یک بستر فناوری نیست، بلکه یک زیستبوم نوآوری و فناوری محسوب میشود، بیان کرد: نکته دیگر این است که کشور ما در بحث 5G قابلیت رقابتی دارد، زیرا این فناوری وابستگی کمتری به سختافزار دارد و بیشتر در مباحث نرمافزاری و فکرافزاری میگنجد و جوانان ما هم ثابت کردند که در این حوزه بسیار موفق بودند. تمرکز فناوری 5G بر نرمافزار است و ما میتوانیم از این ظرفیت استفاده و سهم خود ایفا کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه شاهد در هم تنیدگی 5G با سایر فناوریها بهویژه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا هستیم، خاطرنشان کرد: در حوزه هوش مصنوعی در کشور شرایط خوبی داریم، اما در حوزه کاربستها هم باید وضعیت مناسبی داشت باشیم. فراگیری نسل پنج تلفن همراه در سال ۲۰۲۵ اتفاق میافتد اما برنامه ما اکنون ایجاد آمادگی برای جذب این تکنولوژی و نگاه ما نگاهی فعال به تکنولوژی است.
هاشمی با اشاره به جراحی از راه دور به عنوان یکی از کاربستهای فناوری نسل پنج، بیان کرد: جراحی از راه دور حد غایی انتظار از 5G به شمار میرود. اما آیا ما آمادگی برای استفاده از آن را داریم؟ فناوری نسل پنج، پهنای باند بالا و تاخیر کم دارد اما در صورتی که هنگام جراحی از راه دور، برای بیمار اتفاقی بیفتد، چه کسی پاسخگو خواهد بود؟ جراح، تامینکننده بستر ارتباطی، تامینکننده برق؟ اینها مواردی است که باید بررسی و قانونگذاری شود.
معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به حملونقل هوشمند و خودروی خودران به عنوان یکی دیگر از موارد استفاده 5G اظهار کرد: خودروی خودران در پنج سطح قرار میگیرد که خودروی کاملا خودران در آخرین سطح قرار دارد. اما اگر ما به خودروی خودران دست پیدا کردیم، در صورت تصادف بین دو خودرو، آیا صنعت بیمه ما آمادگی پاسخگویی به این مساله را دارد؟ بنابراین این موارد، بلوغی است که باید در صنعت فناوری رخ دهد.
هاشمی بحث آموزش مجازی را کاربست دیگر 5G دانست و افزود: ما در زمان شیوع کرونا متوجه شدیم فناوری اهمیت زیادی دارد. با وجود برقراری کلاسهای آنلاین در این مدت، شاهدیم که برگزاری کلاسهای آزمایشگاهی از کیفیت کافی برخوردار نیست و در این زمینه، برخورداری از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده میتواند پاسخگو باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: ما نباید 5G را در امتداد 4G بدانیم و منتظر تکمیل آن باشیم و پس از همهگیر شدن نسل چهارم ارتباطات، به سراغ نسل پنجم برویم. ما به دنبال بسط عادلانه خدمات به تمامی مناطق کشور هستیم و 5G نه تنها یک فناوری لوکس محسوب نمیشود، بلکه میتواند به عدالت در لایههای شبکه ملی اطلاعات کمک کند.
تفاهمنامههای همکاری بر بستر تکنولوژی نسل پنجم ارتباطات
در این مراسم، پنج تفاهمنامه همکاری بر بستر تکنولوژی نسل پنجم ارتباطات (5G) امضا شد. تفاهمنامه نخست توسعه فناوریهای در حوزه حملونقل هوشمند و خودروهای خودران میان سازمان منطقه آزاد کیش، شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل هوشمند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به امضا رسید.
تفاهمنامه دیگر بین معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دبیر ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی و شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) با هدف توسعه زیستبوم فناوریهای نسل پنجم شبکههای مخابراتی، اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی به امضا رسید. این تفاهمنامه با هدف ایجاد پایلوت حملونقل هوشمند شهری مبتنیبر شبکههای ارتباطات سلولی نسل جدید، در چارچوب شبکه ملی اطلاعات و مطالعه تجربیات این پایلوت برای تسری به بقیه شهرهای کشور منعقد شد.
معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) مدیرعامل و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی هم تفاهمنامه توسعه زیرساختها، خدمات سلامت دیجیتال و پزشکی هوشمند با استفاده از فناوری نسل پنجم را امضا کردند.
تفاهمنامه دیگر با هدف توسعه فناوریها، محصولات و راهکارهای حوزه شبکههای مخابراتی نسل پنجم و نسلهای آینده به امضای معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) و دانشگاههای تهران و صنعتی شریف رسید.
تفاهمنامه پیادهسازی خدمات مشاوره جراحی از راه دور (Telemedicine) با استفاده از قابلیتهای فناوری 5G به امضای معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل رسید.
فراهمسازی زیرساخت دسترسی به تکنولوژی نسل پنجم ارتباطات سیار در مراکز درمانی؛ همکاری متقابل برای ارائه پایلوت مشاوره پزشکی، جراحی از راه دور در مراکز درمانی منتخب؛ همکاری درزمینه تعیین و تعریف چارچوبها و الزامات پیادهسازی خدمات پزشکی بر پایه فناوری نوین؛ بهرهگیری از توانمندیهای داخلی گسترش ارائه خدمات پزشکی از راه دور؛ حمایت از رشد ایدهها و کسبوکارهای مرتبط با پزشکی از راه دور و افزایش توان فنی و دانشی داخلی بهمنظور بهکارگیری فناوری نوین ارتباطی در حوزه سلامت الکترونیک و پزشکی از راه دور از جمله محورهای تفاهمنامه ارائه مشاوره خدمات پزشکی از راه دور در بستر فناوریهای نوین بهویژه نسل پنجم ارتباطات است.
انتهای پیام/