زیرساخت ها برای اجرای الگوی کشت آماده نیست
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی بر ایجاد زنجیره ارزش با مدیریت صحیح و قاطع از سفره تا مزرعه تاکید کرد و افزود: تا زمانی که زیرساختها فراهم نشود امکان اجرای الگوی کشت هم وجود ندارد.
نظر سنجی:
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی، محمدشفیع ملک زاده، رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی درباره دلایل عدم موفقیت وزارت جهاد کشاورزی در اجرای طرح الگوی کشت، اظهار داشت: الگوی کشت به این معناست که در هر استان با توجه به ظرفیتهای آب و خاک و اقلیم و همچنین بازار، محصول مناسب کشت شود به عنوان مثال در منطقه جنوب کرمان ۵۵۰۰ هکتار پیاز باید کشت شود تا محصول روی دست کشاورزان نماند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر نیز وزارت جهاد کشاورزی برنامه کشت را درباره محصولات سبزی و صیفی به استانها ابلاغ میکند، افزود: متأسفانه این برنامه چندان مورد توجه کشاورزان قرار نمیگیرد و آن را جدی تلقی نمیکنند، به عنوان مثال در جنوب کرمان ۲.۷ برابر برنامهای که وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ کرده بود، کشت پیاز انجام شده و هم اکنون با مازاد شدید محصول مواجه هستیم.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور تاکید کرد که نمیتوان صرفاً با تکیه بر برنامهها و بخشنامههای وزارت جهاد کشاورزی در خصوص اجرای الگوی کشت بدون وجود زیرساختهای لازم و هیچ تضمین و حمایتی انتظار داشته باشیم که کشاورزان آن بخش نامه را اجرا کنند.
ملک زاده با اشاره به اینکه اجرای الگوی کشت صحیح علاوه بر اینکه به کشاورزان کمک میکند، گفت: مصرف کننده نیز ناچار نخواهد شد در مواقعی از سال محصولی را به ۴ برابر قیمت واقعی خریداری کند.
وی اضافه کرد: مشکل بخش کشاورزی در حوزه تولید نیست، همه مشکلات به بعد از تولید مربوط میشود از برداشت محصول تا انبارداری و صنایع تبدیلی و تکمیلی، بسته بندی، برندسازی و بویژه عرضه صحیح محصولات کشاورزی بسیار مهم و حائز اهمیت است.
ملک زاده تصریح کرد: ما هنوز برنامه ریزی درستی برای صادرات نداریم که بتوانیم محصولات مازاد را صادر و برای کشور ارزآوری کنیم.
این فعال بخش خصوصی گسترش بازارهای صادراتی را از جمله مهمترین اهرمهای اجرای الگوی کشت دانست و گفت: در شرایطی که با تصمیمات خلق الساعه یک شبه واردات را آزاد و یا ممنوع میکند چه کسی میتواند در این حوزه سرمایه گذاری طولانی مدت کند؟
وی با اشاره به اینکه قیمت گذاری مناسب یکی از مهمترین عوامل در اجرای طرح الگوی کشت است، اضافه کرد: دولت باید از کشاورزان حمایتهای لازم را به عمل آورد در این صورت الگوی کشت خود به خود اجرا میشود و نیازی هم به زور و تکلیف نیست.
ملک زاده با تاکید بر اینکه برای اجرای الگوی کشت همکاری فرابخشی لازم است و وزارت جهاد کشاورزی به تنهایی نمیتواند این طرح را اجرا کند، گفت: همچنین وظایف قانون تمرکز باید به طور کامل در اختیار وزارت جهاد کشاورزی باشد تا این وزارتخانه بتواند برای تولید، واردات و صادرات تصمیم گیری کند.
وی با تاکید بر اینکه دولت برای اجرای الگوی کشت درست باید از ظرفیتهای بخش خصوصی بهره ببرد، بیان کرد: در کشاورزی که حدود ۹۰ درصد آن خرده مالکی است، دولت نمیتواند برای کشاورزان تعیین تکلیف و آنها را مجبور به انجام کاری کند.
ملک زاده بر ایجاد زنجیره ارزش با مدیریت صحیح و قاطع از سفره تا مزرعه تاکید کرد و افزود: تا زمانی که زیرساختها فراهم نشود و زنجیره در بخش ایجاد نشود امکان اجرای الگوی کشت نیز وجود نخواهد داشت.
انتهایپیام/