X
تاریخ انتشار: یکشنبه 11 مهر 1400 - 11:38
کد خبر: 16778
 معطلی 13 هزار تن برنج پشت درهای گمرک
 

معطلی 13 هزار تن برنج پشت درهای گمرک

آمارهای اعلام شده حکایت از آن دارد که در حال حاضر 13 هزار تن برنج پشت درهای گمرک دپو شده و مکاتبات با وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین تکلیف این محموله ها تاکنون به جایی نرسیده است.
نظر سنجی: Article Rating

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی؛ دپو کالای اساسی و تعیین تکلیف نشدن این اقلام در گمرکات کشور یکی از معضلات اساسی در بازار محصولات اساسی محسوب می شود. در میان کالای اساسی که در گمرکات کشور دپو شده اند می توان به 13 هزار تن برنج رسوب شده در گمرکات کشور اشاره کرد، عدم ترخیص این حجم از برنج در گمرکات کشور موجب شده تا بازار با افزایش چشمگیر برنج وارداتی مواجه شود. حال با توجه به عدم پاسخگویی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص ترخیص برنج های دپو شده در گمرک ایبنار گمرک از وزارت صمت خواست تا تکلیف هزاران تن برنج وارداتی در بنادر را مشخص کند. محموله ای که بدون تردید عرضه آن در بازار بر قیمت برنج اثرگذار است. به گزارش اتاق بازرگانی تهران، بی توجهی وزارت خانه ها به برنج درحالی است که براساس یافته های علمی، سیاست های حمایتی دولت ها و افزایش مقدار نوع برنج نقش موثری در روند بازار و سطح رفاه خانوار ایفا می کند. به دلیل اهمیت برنج در سبد مصرفی بیش از نیمی از جمعیت جهان، در 113 کشور، سال 2004 میلادی توسط سازمان ملل به عنوان سال برنج نامگذاری شد. این امر نشان می داد برنج نقشی کلیدی در دغدغه های جهانی مثل امنیت غذایی، کاهش فقر، حفظ سنت های فرهنگی و توسعه پایدار دارد. با این حال در ایران، حتی ترخیص برنج وارداتی از گمرکات به یک چالش تبدیل شده است.

برنج پس از گندم، دومین محصول کشاورزی پرمصرف در جهان است که نقشی بارز در تغذیه، درآمد و اشتغال مردم ایفا می کند. این محصول یکی از مهم ترین غلات جهان از نظر تامین انرژی و کالری مورد نیاز جوامع بشری است. سهم برنج در تامین کالری مورد نیاز 3 میلیارد نفر در آسیا ،35 تا 80 درصد است. زندگی بیش از 250 میلیون کشاورز در آسیا به کشت این محصول وابسته است. هم چنین در ایران در سال زراعی 90-91، سطح زیرکشت برنج 570 هزارهکتار برآورد شده که 4.6 درصد کل سطح زیر کشت محصولات زراعی است. در این سال، ایران 2360 هزار تن برنج تولید کرده که 3.6 درصد از کل تولید محصولات زراعی کشور بوده است و عملکرد برنج در این سال زراعی 4140کیلوگرم در هر هکتار بوده است.

به دلیل اهمیت برنج در سبد مصرفی بیش از نیمی از جمعیت جهان، در 113 کشور، سال 2004 میلادی توسط سازمان ملل به عنوان سال برنج نامگذاری شد. این امر نشان می داد برنج نقشی کلیدی در دغدغه های جهانی مثل امنیت غذایی، کاهش فقر، حفظ سنت های فرهنگی و توسعه پایدار دارد. از دهه 1990 میلادی، دولت ها در انتخاب استراتژی های راهبردی در توسعه اقتصادی به سیاست های حمایتی از محصولات کشاورزی روی آوردند و برنج هم در بین این محصولات قرار دارد.

سیاست های برنجی در ایران

پیش از انقلاب قیمت برنج تابع عرضه و تقاضا بود و با واردات زیاد به ویژه پس از سال 1353، قیمت آن بیشتر در راستای حمایت از مصرف کنندگان تعدیل می شد. پس از انقلاب سیاست قیمت تضمینی از سال 1358 در مورد برنج اجرا شد. قیمت تضمینی برنج در سال 58-60 تنها ارقام برنج صدری را تحت پوشش داشت اما پس از آن تا سال 1364، انواع برنج صدری و ارقام پر محصول، زیر پوششقرار گرفت. از سال 1364 به بعد، قیمت تضمینی برنج تنها برای ارقام پر محصول اعلام شد. براساس قانون خرید تضمینی که در شهریور سال 1368 به تصویب رسید، برخی محصولات اساسی کشاورزی با اهدافی اعم از حمایت از تولیدکنندگان و سایر اهداف مورد توجه خاص قرار گرفت. مهم ترین اهداف قانون تضمین خرید، حمایت از تولید محصولات کشاورزی از جمله گندم، برنج، جو، ذرت، چغندر، پنبه وش، دانه های روغنی، چای، سیب زمینی، پیاز و حبوبات، ایجاد تعادل در نظام تولید، جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان است. 

یک بررسی در ایران نشان می دهد یکی از مهم ترین کارها در بهبود عرضه برنج در کشور تجدید نظر دولت ها در سیاست قیمت گذاری است. دولت باید به گونه ای قیمت را تعیین کند که از قیمت تعادلی بازار پایین تر نباشد. قیمت های بالاتر از قیمت تعادلی نه تنها منافعی را نصیب تولیدکنندگان محصولات کشاورزی نخواهد کرد بلکه سبب استفاده آن ها از فناوری های برتر و افزایش توان مالی آن ها می شود.

برنج وارداتی

محدودیت منابع تولید از جمله آب باعث شده ایران برای پاسخ به تقاضای برنج در کشور، نوع خارجی این محصول را وارد کند. مصرف سالانه برنج در ایران 2 تا 2.2 میلیون تن برآورد شده است که 1.6 میلیون تن از این مقدار از تولید داخلی تامین می شود. سالانه بین 400 تا 500 هزار تن برنج از کشورهای دیگر به ایران وارد می شود. سهم برنج خارجی درجه 1 و برنج خارجی درجه 2 از مخارج خانوارهای شهری 60 درصد است. مصرف کل برنج در ایران روندی صعودی دارد. مصرف کل برنج به طور تقریبی در ایران 3.5 میلیون تن و مصرف سرانه برنج 37 کیلو در سال است. آمار جهانی هم نشان می دهد میزان مصرف برنج در سال 2016، به طور تقریبی 504 میلیون تن و سرانه مصرف این محصول در سال 59 کیلو بوده است. برنج در بین مواد غذایی مصرفی در کشورهای در حال توسعه سهم بالایی دارد و البته مصرف آن در کشورهای آسیایی بیشتر است.

انتهای‌پیام/

 

 

نظر سنجی
اشتراک گذاری
تصاویر
  •  معطلی 13 هزار تن برنج پشت درهای گمرک
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

 
  • banner
  • pegah1
  • famran
  • Untitled-24
  • bank-sh
  • _D8_A7_D8_AA_D8_A7_D9_82_20_D8_A8_D8_A7_D8_B2_D8_B1_DA_AF_D8_A7_D9_86_DB_8C_20_D8_A7_D9_84_D8_A8_D8_B1_D8_B2
  • ezweb
طراحی سایت