بهگزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی؛ محسن پاکنژاد، وزیر نفت امروز ۱۶ دی در جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور رئیس مجلس و همچنین وزیر نیرو برگزار شد، اظهار کرد: اساساً زمانی که از ناترازی انرژی صحبت میشود همه باید توجه کنند که این موضوع، مسالهای نیست که به ماههای اخیر یا ۵ الی ۶ سال گذشته مربوط باشد بلکه ریشه آن در سالها عملکرد حوزه انرژی کشور است.
او با بیان اینکه «در مقوله ناترازی دو مولفه تولید و مصرف مطرح هستند» عنوان کرد: در بخش تولید، وزارت نفت طرحهای متعددی را در حوزه تولید گاز اجرا کرده است و در حال حاضر نیز برنامهریزیهای میان مدت و بلند مدتی را در دست اقدام دارد که تا پایان سال جاری بخشی از قراردادهای مرتبط با افزایش تولید گاز را خواهیم داشت.
وزیر نفت با تاکید بر اهمیت طرح فشار افزایی پارس جنوبی گفت: باورم بر این است که این طرح برای ما از نان شب نیز واجبتر است. این طرح مشتمل بر هفت مرکز است که هر مرکز آن حدود دو و نیم میلیارد دلار هزینه نیاز دارد که اجرای آنها نیز در قالب زمانبندی چهار و نیم الی ۵ و نیم سال طول میکشد؛ بنابراین احتمال اینکه ما بتوانیم در کوتاه مدت یا میان مدت بتوانیم از محل اجرای آن در حوزه رفع ناترازی منتفع شویم، شاید مقداری قابل اتکا نباشد.
پاکنژاد همچنین به ارائه توضیحاتی درباره برنامههای این وزارتخانه جهت افزایش تولید پرداخت و اظهار کرد: یکی از راهبردهایی که بخش منابع مالی وزارتخانه را تحت تاثیر مثبت قرار داده، ظرفیتهای قانونی خوبی است که در برنامه هفتم پیشرفت دیده شده که استفاده از سرمایه صنایع انرژی بر کشور از جمله فولاد و هلدینگهای انرژی از جمله آنها است.
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه «اصل گرفتاری ما در حوزه ناترازی به مولفه دوم یعنی مصرف باز میگردد» تاکید کرد: سالها است که مکرراً تولید شده است اما مصرف، مدیریت تقاضا و بهینهسازی مصرف رها شده است و با وجود تلاشهایی که برای تولید میشود اما مصرف رو به افزایش است. این اطمینان وجود داشته باشد که اگر تمام پتانسیل تولیدی در حوزه میادین گازی را هم توسعه دهیم، اما به حوزه مدیریت مصرف و تقاضا نپردازیم، روند ناترازی ادامه خواهد داشت.
وزیر نفت عنوان کرد: طی سه الی چهار ماه گذشته وزارت نفت در راستای ماموریتهای خود تولید گاز را افزایش داده است و از شهریور ماه تا اواخر آذر ۲۲ الی ۲۳ میلیون متر مکعب تولید گاز خام در مجموعه شرکت ملی نفت ایران افزایش یافته است. در حوزه تولید نفت گاز و گازوئیل نیز در پالایشگاهها حدود ۱۰ میلیون لیتر در روز افزایش تولید داشتهایم.
همچنین در حوزه تحویل نفت گاز به نیروگاهها اعداد و ارقام به رقمهایی تا نزدیک به دو برابر سال گذشته رسیدند؛ این اقدامات یعنی آنچه که برای وزارت نفت به عنوان ماموریتها تعریف شده که افزایش تولید و تحویل سوخت به نیروگاهها بوده است، انجام شده و از این بابت از همکاران خودم تشکر میکنم که سنگ تمام گذاشتند و توانستند به حل بخشی از مشکلات کمک کنند.
رئیس مجلس و وزیر نیرو چه گفتند؟
محمدباقر قالیباف و عباس علیآبادی نیز سخنرانان دیگر جلسه امروز کمیسیون انرژی مجلس بودند.
علیآبادی در بخشی از صحبتهای خود در این جلسه تاکید کرد که قاچاق فقط قاچاق سوخت از طریق لوله نیست از طریق برق هم متاسفانه قاچاق میشود؛ برق داخل ماینر میشود، ماینر تبدیل به رمزارز میشود رمزارز هم به خارج از کشور میرود.
او ادامه داد: بیش از ۲۴۰ هزار ماینر در همین دوره کوتاه کشف کردیم. بعضاً به عنوان واحدهای اقتصادی مجوز گرفتند ولی برق را به مصرف رمزارز رساندند.
به گزارش انتخاب، وزیر نیرو در ادامه بیان کرد: هر کسی که یک ماینر تحویل بدهد به او یک میلیون تومان پاداش میدهیم. او تاکید کرد: بعضی از رمز ارزها پیدا می شوند و ما این کد را ثبت می کنیم دوباره پیدایش می کنیم، باید ببینیم این نشتی از کجاست.
موضوع قاچاق سوخت، موضوعی بود که رئیس مجلس نیز در این جلسه به آن اشاره کرد. همچنین مسعود پزشکیان نیز 27 آذر در جریان بازدیدی که از سازمان برنامه و بودجه داشت طی سخنانی گفت: چگونه ممکن است که روزانه 20 میلیون لیتر سوخت در کشور گم میشود در حالی که تولیدکننده و عرضهکننده خودمان هستیم. برای این سرقت مرا دار بزنند هم کمکاری نکردهاند. عین این در آب و برق و گاز و همه چیز وجود دارد.
انتقاد قالیباف از مدیریت انرژی در جلسه کمیسیون
محمدباقر قالیباف نیز در بخشی از صحبتهایش در این نشست اظهارد کرد: همیشه نشان دادهاند که از ما پیشگامتر بودهاند و مشاهده میکنیم که رئیسجمهوری از مردم خواستند تا دو درجه گرمایش خانههای خود را کاهش دهند، این اتفاق افتاد و امروز تا ۴۵ میلیون متر مکعب در مصرف گاز صرفهجویی شده است.
رئیس مجلس در ادامه گفت: یک ربع قبل اینجا آنقدر گرم شد که نیاز به بادبزن داشتم بعد از آن پنجره را باز کردیم. یعنی ما خودمان در کمیسیون انرژی در مجلس نشستیم و وزرا هم هستند ولی مدیریت انرژی یک اتاق و یک ساختمان و یک مجموعه را نمیتوانیم انجام بدهیم.
او با تاکید بر اینکه حل مشکلات نیازمند طرح اقدام مشخصی است، افزود: در این بخش همه اعم از مجلس، دولت و مردم نیز مسئولیتهایی دارند و باید همراهی کنند. مردم همیشه نشان دادهاند که از ما پیشگامتر بودهاند و مشاهده میکنیم که رئیسجمهوری از مردم خواستند تا دو درجه گرمایش خانههای خود را کاهش دهند، این اتفاق افتاد و امروز تا ۴۵ میلیون متر مکعب در مصرف گاز صرفهجویی شده است.
پویش دو درجه کمتر
پویش «دو درجه کمتر» که قالیباف در سخنان امروز خود بدان اشاره کرد، بهمنظور مدیریت مصرف انرژی و کاهش ناترازی در تأمین گاز و برق در ایران آغاز شده است و برای اولین بار رئیسجمهوری در 25 آذر با انتشار پیامی ویدئویی از مردم خواست دمای وسایل گرمایشی خود را دو درجه کاهش دهند تا از افت فشار گاز و قطعی برق جلوگیری شود؛ ویدئویی که می توان از آن با عنوان آغاز پویش «دو درجه کمتر» یاد کرد.
انتهایپیام/