چک الکترونیک به بازار آمد / سرنوشت چکهای کاغذی چه میشود؟
بر اساس اظهارات معاون بانک مرکزی، ذینفع چک امن دیجیتال میتواند به صورت غیرحضوری هم آن را نقد کند؛ ضمن اینکه با ورود چکهای الکترونیک، قرار نیست چکهای کاغذی و صیادی حذف شوند.
نظر سنجی:
بهگزارش پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازرگانی؛ «چک امن دیجیتال» با عنوان «چکنو» در مراسمی با حضور معاون وزیر اقتصاد، معاون رئیس کل بانک مرکزی و مدیران ارشد بانک صادرات رونمایی و برای اولینبار در نظام بانکی عملیاتی شد.
مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی گفته همزمان با اجرای قانون جدید چک، آمار چکهای برگشتی کاهش چشمگیر داشته و به هفت درصد رسیده است.
به گفته او، یک مرحله از قانون چک باقی مانده که نیازمند مقرراتگذاری است و بانک مرکزی پیادهسازی فنی را انجام داده تا به محض تکمیل مقرراتگذاری، این مرحله هم عملیاتی شود.
برای اختصاص چک الکترونیک، در مرحله فعلی به هر فرد یک رنگ اختصاص داده میشود که تا حدودی از وضعیت اعتباری خود در حوزه چک مطلع شود و پس از بررسی بیشتر یک عدد به عنوان اعتبار فرد در حوزه چک اختصاص خواهد یافت.
به گفته معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، پیش از این سامانه محچک تجربه شده که مربوط به مسدودسازی حساب صادرکنندگان چکهای برگشتی بود و با این اقدام زمان رفع سوءاثر چکهای برگشتی بین 90 تا 95 درصد کاهش یافت.
براساس اظهارات محرمیان، در سال 96 روزانه حدود 10 نفر برای چک برگشتی راهی زندان میشدند که مشکلات بسیاری به همراه داشت، اما هماکنون این آمار به یک نفر در دو روز کاهش یافته است.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تاکید کرده که دسته چکهای کاغذی همچنان معتبر است و امروز یک زیستبوم جدید به وجود آمده تا بازار به سمت چکهای دیجیتال حرکت کند؛ بنابراین فعلا قرار نیست تغییری برای چکهای صیادی صورت بگیرد.
کسی که چک دیجیتال را قبول میکند نیاز نیست حتما دسته چک دیجیتال داشته باشد و دریافتکننده میتواند به شعبه مراجعه و چک را نقد کند و با این روش دیگر نگرانی درباره نقد نشدن چک نخواهد داشت.
معاون بانک مرکزی درباره قابلیتهای جدید این چکها اظهار کرده که ذینفع چک میتواند به صورت غیر حضوری هم این چک را نقد کند. طبق بخشنامهای که به شبکه بانکی ابلاغ شده، دارندگان چک الکترونیک میتوانند با ارائه به شماره چک به کل شبکه بانکی این چک را نقد کنند.
بر این اساس مشتریان، فعالان اقتصادی و بازرگانان میتوانند با استفاده از چک امن دیجیتال برای به حداقل رساندن ریسکها و نگرانیهای موجود در مورد چکهای کاغذی به صورت غیرحضوری و بدون مراجعه به شعب، از این فناوری نوین استفاده کنند.
درخواست و صدور دستهچک دیجیتال، صدور، دریافت، انتقال و وصول درون بانکی و بین بانکی چک دیجیتال، ضمانت آن توسط شخص ثالث، ابطال و مسدودی، دریافت گواهی عدم پرداخت، استعلام و مشاهده کارتابل چکهای دریافتی از جمله مهمترین قابلیت و مزیتهای راهاندازی چک امن دیجیتال است. ضمن اینکه در زمان انتقال مبلغ چک امن دیجیتال به حساب ذینفع، امکان انتقال آن به دیگری نیز وجود دارد.
تمام قوانین و مقررات چک کاغذی در مورد این خدمت نوین صدق میکند، اما در چک امن دیجیتال، چک کاغذی حذف و با استفاده از امضای دیجیتال معتبر میشود. به گفته مسئولان بانکی، چک دیجیتال سرعت، دقت و امنیت بیشتری در عملکرد و نقدشوندگی نسبت به چکهای کاغذی دارد.
انتهایپیام/